Doe de online-quiz op zaterdag 16 oktober tussen 08:00 en 17:00 uur. Alle teams kunnen die ochtend tegelijkertijd meedoen aan de quiz, waarmee jullie kennis over de glastuinbouwsector wordt getoetst! Het team met de meeste goede antwoorden wint de quiz en krijgt de meeste punten voor deze challenge. En mag dan wederom als eerste een keuze maken uit de Battle Parts, waarin het thema ‘Klimaat & Techniek’ centraal staat. Het team met de op-één-na-meeste likes mag als tweede kiezen uit de overgebleven Battle Parts. Enzovoorts. Renzo komt op zaterdag 23 oktober de Battle Parts live of online brengen.

  1. Doe mee met de quiz op zaterdag 16 oktober tussen 08:00 en 17:00 uur! Via de Whatsapp groep ontvang je de link naar de Quiz zaterdagochtend 16 oktober. Als team doen jullie gezamenlijk de quiz.
  2. Bereid je voor door je (op internet) in te lezen in de glastuinbouw. Alle 15 quizvragen gaan over deze heel gevarieerde sector!
  3. De meeste punten zijn uiteraard voor het team met de meeste goede antwoorden. Heeft jouw team minder goede antwoorden, dan worden er minder Battle Points toegekend.
  4. Het team met de hoogste Battle Score in deze challenge, kiest als eerste uit de beschikbare Battle Parts voor zijn Battle Mobile. Het team dat als tweede eindigt, kiest als tweede. Et cetera.
  5. Renzo komt de Battle Parts zaterdag 23 oktober  tussen 08:00 en 12:00 uur bij elk team live of online brengen. Eerst bij de nummer 1, dan bij de nummer 2, enzovoorts.

Welk Battle Part kiezen jullie tijdens de Battle of the Knowledge?
De glastuinbouwsector floreert bij een voorspelbaar, gunstig klimaat. Daarom is de sector altijd op zoek naar goede technieken voor klimaatbeheersing. En dus naar mensen die kennis en skills hebben op dit vlak. Bij het maken van de Battle Mobile houdt jouw team natuurlijk ook rekening met klimaat en techniek. Daarom verwerken jullie specifieke materialen in dat voertuig; ‘Battle Parts’ die beschermen tegen en inspelen op klimaatomstandigheden of symbool staan voor die bescherming. Onderstaande Battle Parts stellen we beschikbaar bij deze challenge!

Een schermdoek

Een schermdoek

Dit doek staat symbool voor ‘scherming’: een methode om gewassen te beschermen tegen te veel licht of om de warmte in de kas vast te houden. De methode komt er op neer (de naam zegt het al) dat er schermen open en dicht kunnen gaan. Op de meeste bedrijven is er een ‘klimaatcomputer’ die precies regelt wanneer dat gebeurt. Ook jouw werkgever zal waarschijnlijk zo’n computer hebben. Vraag maar eens na! En vraag dan ook gelijk wanneer de computer beslist om de schermdoeken uit te rollen of juist in te trekken. Welke ‘waarden’ zijn ingevoerd in die computer? Is dat alleen de hoeveelheid zonlicht en de hoogte van de temperatuur? Of zijn er nog andere factoren?

Een gieter

Een gieter

Dit tuingereedschap staat symbool voor waterkwaliteit en het systeem dat voor die kwaliteit moet zorgen. Goed water is in de glastuinbouwsector water met precies de juiste (toegevoegde) voedingsstoffen. En het is van levensbelang voor het produceren van kwaliteitsgewassen. Jullie teeltprofessional is dé persoon om meer over dit thema te weten te komen. Hoe krijgen jullie als glastuinbouwbedrijf goed water? Met welke voedingsstoffen kun je water mengen om jullie gewas mooi te laten groeien en bloeien? Hoe krijgen jullie goed water op de juiste plekken? Wat kan er allemaal misgaan? En hoe zorgen jullie dat dit niet gebeurt.

Een thermometer

Een thermometer

Deze meter staat symbool voor het klimaat. En dan niet zozeer het klimaat in de buitenwereld. Het gaat om het klimaat in de kassen van glastuinbouwbedrijven. Gewassen moeten het namelijk niet te koud, maar ook niet te warm hebben. En de temperatuur mag niet onverwacht veranderen. Als jij dit een interessant onderwerp vindt, dan is het de moeite waard om de klimaatexpert binnen jullie bedrijf eens de hemd van het lijf te vragen. Hoe warm is het bij jullie in de kas? Bij welke temperatuur voelt het gewas zich het prettigst? Hangt dat ook af van de fase waarin het zich bevindt? En hoe wordt de kas eigenlijk verwarmd; welke techniek komt daarbij kijken?

Pvc-buizen en lijm

Pvc-buizen en lijm

Deze producten staan symbool voor het irrigatiesysteem. Dit is de constructie waarmee glastuinbouwbedrijven hun gewassen water geven. Hoe komt het regenwater dat jouw bedrijf in silo’s of bassins opvangt bij het juiste plantje terecht? Hoe wordt dat water verdeeld? Volg dit ‘distributiesysteem’ eens, van regen naar plantje! En vraag je Technische Dienst waar hij op let. Heeft hij weleens verstopte druppelslangen of een pomp die niet de juiste capaciteit heeft? Of werkt het bedrijf met een eb/vloed-systeem? Hoe gaat het om met het water dat retour komt? Is dat lastig? En welke (andere) uitdagingen kent de Technische Dienst?

LINK NAAR QUIZ